Modificări ale corpului și organismului dvs. în a 38-a săptămână de sarcină. Creșterea normală în greutate.
Modificări ale corpului și organismului dvs. în a 38-a săptămână de sarcină. Creșterea normală în greutate.
Fiecare femeie este unică! Genetica, sexul, vârsta, mediul, dieta, profesia, stilul de viață și metabolismul joacă un rol important cât de mult cântărește fiecare dintre noi și cât de multă greutate câștigăm sau pierdem în timpul vieții.
Cele mai multe femei care au o greutate și înălțime medie la începutul sarcinii și pot câștiga o greutate medie în timpul unei sarcine completă de 40 de săptămâni de 10-15 kg. În cazurile de sarcină multiplă sau anumite complicații, creșterea în greutate poate fi mai mare. În primul trimestru, majoritatea femeilor însărcinate câștigă foarte puțin, iar unele chiar pierd în greutate. Greața combinată cu modificări ale regimului alimentar poate duce la pierderea câtorva kilograme. Cu toate acestea, în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru, majoritatea femeilor recuperează greutatea pierdută și câștigă treptat greutate suplimentară.
Nu ar trebui să mănânci pentru doi?
Vechiul proverb că o femeie însărcinată ar trebui să mănânce pentru doi nu are o bază științifică. De fapt, dublarea porțiilor și creșterea frecvenței meselor în timpul sarcinii nu numai că nu este necesară, ci poate fi periculoasă. Este necesar să nu măriți consumul de alimente, ci și să îmbunătățiți calitatea nutriției. Acestea sunt două întrebări separate. Majoritatea femeilor gravide au nevoie de o creștere a conținutului caloric al dietei cu aproximativ 10%. În primul trimestru, aceasta înseamnă 420 de kilojouli suplimentari pe zi, în al doilea - 1050, în al treilea - 1255. Aceasta înseamnă că, în primul trimestru, necesitățile suplimentare pot fi satisfăcute cu un pahar de lapte cu conținut scăzut de grăsimi pe zi, în al doilea – o mână de nuci și fructe suplimentare, în al treilea – adăugarea mai multor fructe și unei bucate de pâine.
De unde se ia greutatea suplimentară?
Creșterea în greutate în timpul sarcinii poate fi împărțită în greutatea suplimentară a mamei și greutatea copilului. Pentru majoritatea femeilor, este considerat o creștere normală de 3 kg de greutate proprie în timpul sarcinii obișnuite. Excesul de greutate se stabilește pe șolduri, tibii, fese și mâini, îndeplinind funcția de "celule" de energie pe care organismul le poate folosi în timpul alăptării.
Mama câștigă în greutate prin:
- ·volumul de sânge circulant suplimentar;
- retenție de apă și mărirea generală a volumului de lichid;
- greutatea suplimentară a sânilor;
- greutatea suplimentară a uterului extins;
- lichid amniotic și placenta;
- copil (greutatea medie a nou-născutului este de aproximativ 3,5 kg).
În stadiile timpurii ale sarcinii, cea mai mare parte a greutății este câștigată ca urmare a schimbărilor din organismul matern, și nu a copilului. Se produce mai mult sânge pentru a menține fătul în creștere, furnizându-i oxigen și substanțe nutritive. În această perioadă, modificările și fluctuațiile greutății mamei însărcinate sunt considerate normale. Dar orice creștere bruscă sau scădere în greutate ar trebui să cauzeze o îngrijorare. De aceea, majoritatea obstetricienilor și medicilor monitorizează modificarea greutății pacienților lor, deoarece aceasta este o indicație a unor complicații. Multe femei gravide își controlează independent greutatea, cântărindu-se săptămânal în același timp. În mod ideal, în timpul sarcinii, greutatea este câștigată încet și consecvent.
Creșterea în greutate cu peste 1,5 kg pe săptămână în al doilea trimestru sau mai mult de 900 g pe săptămână în al treilea trimestru de sarcină este un motiv suficient pentru a consulta moașa sau medicul.
Ghidul câștigului mediu în greutate în fiecare trimestru:
- Primul trimestru: 900 g, în total - 1,8 kg.
- Al doilea trimestru: 500 g pe săptămână, în total 5-6 kg.
- Al treilea trimestru: aproximativ 500 g pe săptămână, în total - până la 3-5 kg.
Ce înseamnă IMC.
Unele moașe și medici folosesc pentru evaluarea creșterii ideale a greutății IMC (indicele de masă corporală). Aceasta este proporția de grăsime corporală a unei persoane, care este determinată printr-o formulă matematică: greutatea în kilograme este împărțită la înălțimea în metri pătrați. IMC mediu este 18,5-26. Un IMC prea mare sau scăzut poate influența la sfatul medicului cu privire la cât de mult ar trebui să mănânce o femeie gravidă în fiecare zi
Cât timp va trebui să pierdeți în greutate?
Experții cred că pierderea în greutate câștigată în 9 luni de sarcină are nevoie de aproximativ aceeași perioadă de timp. Cu toate acestea, unele femei scad "greutatea gravidă" atât de repede încât se întorc la hainele lor obișnuite la câteva săptămâni după naștere. Altele au nevoie de mai mult timp. Calculele matematice, utilizate pentru pierderea în greutate în orice alt moment, funcționează și după naștere. Cu cât mai multă energie pătrunde în organism sub formă de alimente (combustibil), cu atât mai mult trebuie să o cheltuiți. Excesul de alimente se transformă în depozite de grăsimi. Pentru a pierde excesul de greutate, trebuie să controlați porțiile și să faceți sport.
Dar dieta?
Sarcina nu este timpul pentru orice dietă. Limitarea caloriilor poate duce la malnutriție și poate afecta negativ dezvoltarea copilului în uter. Astfel, potrivit statisticilor, în rândul copiilor născuți de femeile, care au aderat la dietă în timpul sarcinii, și copiii cu greutate corporală scăzută la naștere, se observă un grad crescut de mortalitate. Iar pierderea prea bruscă a greutății după naștere poate duce la probleme de lactație și la scăderea puterii.
Lipsa de greutate în timpul sarcinii poate duce la astfel de probleme:
- Nașterea unui copil cu o greutate corporală insuficientă.
- Risc crescut de naștere prematură și probleme asociate cu copilul născut prematur.
- Probleme potențiale cu lactația și cantitatea insuficientă de lapte matern.
Un IMC prea mic sau o greutate critică poate duce la probleme de concepție. Ciclul menstrual normal depinde de un raport sănătos de grăsime la masa musculară și de aportul zilnic adecvat de alimente.
Excesul de greutate în timpul sarcinii poate duce la astfel de probleme
- Risc crescut de complicații în timpul travaliului.
- Excesul de greutate al copilului și problemele legate de nașterea acestuia. La un copil mare se înregistrează de niveluri excesive de zahăr din sânge.
- Hemoroizi, vergeturi, probleme cu fundul pelvian, incontinență urinară.
- Mai mult disconfort, mai ales pe timp căld.
- Umflături, dureri de picioare, mobilitate redusă.
- Tensiune arterială crescută, risc crescut de preeclampsie și diabet gestational.
- Sarcina suplimentară asupra inimii, ficatului și rinichilor.
Cel mai bun sfat pentru creșterea în greutate în timpul sarcinii este să vă gândiți la calitatea alimentelor, nu la cantitatea acestora. Obținerea tuturor nutrienților și oligoelementelor necesare dezvoltării fătului, în timp ce se află în uter, depinde în întregime de dvs. Organele acoperite cu prea multă grăsime nu funcționează la fel de eficient cum ar trebui. Efectul excesului de greutate asupra energiei, stării de spirit și bunăstării generale este prea negativ pentru a justifica supraalimentarea. Învățați-vă să ascultați semnalele organismului că este saturat și are suficientă hrană în stomac. Încercați să vă gândiți la ceea ce ați mâncat deja și nu vă este foame. Încercați să nu pierdeți mesele, deoarece acest lucru vă poate transforma organismul într-un "regim de foame" și poate provoca tulburări metabolice și deficit de energie.
Sfaturi și sugestii
- Mergeți la casa de maternitate cu partenerul dvs. pentru a cerceta traseul, parcarea și pentru a determina durata călătoriei. Și lăsați-l să conducă!
- Verificați din nou lista pentru casa de maternitate pentru a vă asigura că tot de ce aveți nevoie va fi la îndemână.
- În cazul în care așteptarea pentru dvs. este foarte dificilă, alăturați-vă comunității Huggies® pe Facebook și pe canalul YouTube.