Alăptare

Alimentația pentru mama care alăptează: meniu, aport de alimente, dietă

Alimentația pentru mama care alăptează: meniu, aport de alimente, dietă

Multe mame tinere doresc să știe despre elementele specifice ale alimentației lor în timpul alăptării. Ce alimente sunt bune pentru o mamă care alăptează și pentru laptele ei și ce trebuie să evite? Care ar trebui să fie dieta unei mame care alăptează?

Dieta unei mame care alăptează chiar după naștere

Alimentația unei femei care alăptează trebuie să fie sănătoasă și completă pe întreaga durată de alăptare. Chiar după naștere, majoritatea alimentelor pot cauza bebelușului colici, balonări sau reacții alergice. La urma urmei, laptele matern este un aliment neobișnuit pentru bebeluș. Sistemul digestiv al bebelușului abia începe să funcționeze și nu trebuie supraîncărcat.

Specialiștii în alăptarea la sân recomandă ca, după naștere, femeia să mănânce doar acele alimente care nu determină reacții negative. Diverse terciuri de ovăz sau hrișcă, de exemplu, combinate cu apă sunt benefice (dacă bebelușul nu are probleme legate scaun, puteți încerca și orez). Carnea fiartă este bine digerată (iepure, curcan, pui sau vită). Unul dintre alimentele favorite ale femeilor care alăptează este mărul copt (din soiurile verzi). De asemenea, puteți mânca supe de legume, banane proaspete, wafe sau pâine prăjită.

Există mai multe opinii despre aportul de lichide în primele zile după naștere. Trebuie să urmăriți sănătatea personală. Dacă laptele se formează foarte repede și sânii curg excesiv până la durere, este bine să limitați aportul de lichide la 1 litru pe zi (și să alăptați bebelușul mai des). Dacă vă simțiți bine, beți apă cât doriți pentru a evita deshidratarea. Puteți bea apă sau apă minerală necarbozificată, ceai sau compot de fructe.

Aveți nevoie de o dietă?

O mamă care alăptează are nevoie de o dietă, fără îndoială. Acestea fiind spuse, o dietă în timpul alăptării este doar un „nume de cod” și nu un set de limitări rigide și stricte sau interziceri pentru alimente delicioase. Dieta în timpul alăptării se bazează pe principiile cheie de alimentație sănătoasă echilibrată: mâncați cât mai mult posibil ce este bun pentru dvs. și cât mai puțin din ceea ce nu vă face bine.

În prima lună după naștere, aveți nevoie de o dietă mai strictă pentru că veți afla cum reacționează bebelușul la alimentele specifice pe care le mâncați. În orice caz, într-o lună, puteți începe să variați meniul.

Pentru a monitoriza reacțiile bebelușului dvs. la alimentele noi, este cel mai bine să păstrați un jurnal alimentar. Scrieți alimentele noi într-o coloană și modul în care reacționează bebelușul la laptele dvs. în altă coloană. Nu introduceți alimente noi mai des de un interval de 3 zile. Dacă bebelușul are erupții, iritații, colici sau balonări, eliminați acel aliment imediat. Îl puteți încerca din nou în 3-4 săptămâni; reacția nu va apărea imediat. Pe măsură ce copilul crește, stomacul său va începe să accepte mai ușor laptele care are gust ușor diferit.

Se consideră că anumite alimente (ceapa și usturoiul, de pildă) pot da laptelui de la sân miros și gust neplăcute, și bebelușilor le displace, în timp ce cafeina are un efect de agitare a sistemului nervos al copilului și acesta poate deveni nervos.

Este cel mai bine să nu riscați și să eliminați alergenii puternici: citrice, ciocolată, lapte de vacă, ouă, fructe roșii și fructe de pădure. Conservanții și coloranții alimentari pot cauza alergii, așadar trebuie să alegeți de preferat produse proaspete și naturale. Ca regulă generală, nu consumați alimente la care aveți intoleranță.

Alimentația corectă pentru o mamă care alăptează

Alimentația rațională, corectă din timpul alăptării reprezintă un meniu variat, care este bun pentru dvs. Puteți mânca orice tolerați bine dvs. și bebelușul. Nu treceți în extreme: nu e nevoie să mâncați cât pentru doi și nici să răbdați de foame pentru a vă reveni în formă mai repede. Mâncați porții mici, dar mai des (de 5-6 ori pe zi).

Mâncați mai multe fructe și legume proaspete. Nu spuneți nu peștelui sau cărnii slabe. Produsele produse din lapte pe bază de culturi (spre deosebire de lactatele obișnuite) nu cauzează alergii.

Încercați să evitați alimentele grase, sărate, prăjite, afumate sau conservate. Spuneți nu preparatelor tip fast food și celor exotice. Stați departe de dulciuri și patiserie.

Dintre băuturi, și alcoolul (care pătrunde rapid în lapte și are un impact negativ asupra sistemului nervos al bebelușului), și băuturile acidulate dulci, care conțin chimicale și zahăr, sunt interzise, ca și limonada acidulată, care sigur va provoca balonare bebelușului (și foarte posibil va cauza alergii).